Ušteda vode

Štedni perlatori / Perlatori za uštedu vode

_

O proizvodu

Kroz slavine umivaonika protječe cca 12-15 litara vode u minuti, a pri tome za pranje ruku treba zapravo vrlo mala količina vode. Naši štedni perlatori koji se postavljaju na slavine, efektivno smanjuju protok vode tako što vodi pridodaju zrak. Ugradnjom naših perlatora uštedi se do 50 % vode pa i više.
Napomena: Štedni perlator za razliku od običnog ne prima kamenac i propušta mnogo manje vode!

Što je to štedni perlator?

Perlator (nazivamo ga i aerator, raspršivač, regulator mlaza, …) je sastavni dio svake suvremene slavine i predstavlja njen završni dio koji je navojnim spojem pričvršćen za izljevni dio slavine.

Perlator se obično sastoji od vanjskog prstenastog tijela s navojem, unutarnjeg dijela za filtriranje i istrujavanja vode i brtve. Aerator služi za ostvarivanje pravilnog mlaza pri istrujavanju vode kroz slavinu i filtriranje nečistoća iz vodoopskrbnog sustava.

Štedni aerator temelji se na principu mješanja vode iz slavine sa zrakom čime se ostvaruje ugodno djelovanje mlaza vode i na taj način dobijamo vizualni dojam lijepog mlaza bogatog vodom, dok u stvarnosti protok vode može biti manji čak do 80%.

Štedni aeratori ne samo da štede vodu već štede i energent kojim grijete toplu vodu. Pošto štedni aerator smanjuje protok vode iz slavine, trošit ćete manje tople vode.

Koliko dobro štedni aeratori obavljaju svoju funkciju najbolje govori činjenica da skoro svi putnički brodovi i kruzeri, gdje je voda od iznimnog značaja, koriste ovaj sustav za uštedu vode.

Napomena

Ugradnjom štednih aeratora povećava se tlak vode na izlazu iz slavine što ne zahtjeva posebne mjere ugradnje regulatora tlaka, niti posebne dozvole i projekte osim ako isti ne prelazi 6 bara. Štedni aeratori nisu pogodni za ugradnju u sustave niskog tlaka (npr. niskotlačni protočni bojleri) Prosječni maksimalni protok na slavini je cca 13-15 l/min pri tlaku od cca 2-4 bara.

Kako i koliko često održavati aeratore?

Pošto aeratori zadržavaju nečistoće potrebno ih je redovito održavati tj. čistiti, a po potrebi i zamjeniti novim.
Čišćenje je vrlo jednosatavno, a radi se tako da se aerator skine sa slavine, rastavi sito i brtva te ukloni kamenac (po potrebi 1-2 sata ostavi u posudi s nerazrijeđenim vinskim octom) i dobro ispere pod mlazom vode te montira natrag na slavinu.

Koliko često čistiti – ovisi prvenstveno o kvaliteti vode iz vodoopskrbnog sustava, a čišćenje se preporuča i svaki puta kada dođe do prekida opskrbe vodom jer se nakon ponovnog uspostavljanja protoka na filterima nakuplja nečistoća iz cijevi (hrđa, kamenac itd.).